Thema 4. Acceptatie

Waarom dikke mensen ook nog lang en gelukkig kunnen leven.

Geven mensen jou wel eens goedbedoelde complimentjes, zoals: “Dat jurkje staat je mooi, het kleedt je erg af!” Of raden ze je aan om af te vallen zodat je de liefde van je leven kunt vinden? En misschien droom je er zelf ook nog steeds van om ooit wakker te worden als slanke den.

Onzin, want slank zijn is niet per se beter. Het beeld dat dunne mensen normaler, mooier, gezonder of beter zijn overheerst in onze maatschappij en kan zelfs leiden tot discriminatie. Dit beeld wordt met name veroorzaakt door vooroordelen en stereotypes. In dit thema lees je waarom dik zijn niet ‘het einde van de wereld is’ en waarom je dik zijn ook gewoon mag accepteren.


Start
 1. MOOI ZIJN

  Slanke mensen worden vaak mooier gevonden dan dikke mensen, wat komt door onze schoonheidsidealen. Veel mensen die niet voldoen aan het ‘ideaalbeeld’, kunnen zich daardoor heel onzeker voelen. Onze schoonheidsidealen worden beïnvloed door de media en de mode-industrie, waar we veel (erg) slanke modellen zien. De body positivity beweging zet zich in voor meer acceptatie van alle soorten lichamen, van dik tot dun, door meer diversiteit te omarmen.

  Vraag

  Hoe ziet jouw ideale schoonheidsideaal eruit? Welke body types zou jij graag meer willen zien in modetijdschriften en social media?

 2. GEZOND ZIJN

  Gewicht staat niet gelijk aan gezondheid. Iemand die dik is heeft een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, maar hoeft hier (nog) geen last van te hebben. Er zijn veel dikke mensen die zich heel fit voelen. Daarnaast zijn er mensen die wel dik zijn en gezondheidsproblemen hebben, maar alsnog heel lang en gelukkig leven. Een gezond gewicht betekent namelijk voor iedereen iets anders.

  Vraag

  Hoe voel jij je als iemand zich zorgen maakt om jouw ‘gezondheid’? En wat vind jij ervan als iemand zich zorgen maakt om jouw ‘geluk’? Zit daar voor jou verschil in en waarom?

 3. NORMAAL ZIJN

  Ondanks dat de helft van de volwassenen overgewicht heeft en 15% van de Nederlanders erg dik is, is slank de norm die veelal wordt uitgedragen. Restaurants waar je niet kunt eten omdat de stoelen te klein zijn, poortjes waar je nauwelijks doorheen past of kledingwinkels waar jouw maten niet te verkrijgen zijn. Dit geeft het beeld af dat dikke mensen ‘er niet mogen zijn’. Gewicht zou echter geen rol moeten spelen – dikke mensen hebben evenveel recht op een plek in de samenleving.

  Vraag

  Wat vind jij: Moeten dik-onvriendelijke plekken zich aanpassen? Of moeten er meer plekken bijkomen voor dikke mensen?

 4. GELIEFD ZIJN

  Op tv en in boeken zijn het vaak de slanke mensen die de rol hebben van de populaire kids, gerespecteerde helden, verleidelijke vrouwen of beroemde popsterren. Dikke mensen worden veelal afgebeeld als: ‘de vriend van..’, de eenzame loser of de klunzige nerd. Hierdoor ontstaan veel vooroordelen en stereotypes. Maar dikke mensen kunnen natuurlijk net zo goed getalenteerd, succesvol en geliefd zijn. Dik zijn is geen reden om niet op een podium te staan, een groot bedrijf te leiden of niet op de foto te gaan. Gelukkig laten steeds meer dikke idolen dit zien, zoals Lizzo.

  Vraag

  Hoe denk jij dat we de reputatie van dikke mensen kunnen verbeteren? En wie zijn hier eigenlijk verantwoordelijk voor?

 5. KANS HEBBEN

  Er wordt hard gelachen om grappen over dikke mensen die worden afgebeeld als de domme, klunzige en onverzorgde mensen. Gewicht-gerelateerde discriminatie is één van de meest sociaal-geaccepteerde vormen van discriminatie (Vet Belangrijk, Hoofdstuk 11). Dit heeft serieuze gevolgen, zoals ongelijke kansen op een vacature. Helaas wordt er ook gediscrimineerd in de gezondheidszorg waardoor dikke mensen minder geneigd zijn de benodigde medische zorg te zoeken.

  Vraag

  Vind jij dat het strafbaar zou moeten zijn om iemand te discrimineren op gewicht? Waarom wel/niet?

 6. Het verhaal van Merel Wildschut

zegt iemand wel eens tegen jou:

“Dat jurkje kleedt je erg af!”

Dan is de kans groot dat hij of zij ook denkt: “Het is beter om slank te zijn.” Deel daarom deze Dikke Onzin thema’s en begin een gesprek met De Gespreksstarter!

Begin een gesprek

Ontdek de andere thema’s